Cuma

Çin'e mal mı satmak istiyorsunuz? 1 milyar müşteri !

Kim istemez ki? 1.360.000.000 müşteri!!! Bu rakamın 300 milyonu, üst düzey gelir grubu. Tüm Avrupa Birliğinden daha büyük bir pazar.

Peki ama ne satabiliriz Çine? Aslında ürettiğimiz birçok ürün Çin Halk Cumhuriyetine ihraç edilebilir. Vestel, Beko, Goldaş, Fındık Grubu(TFG), gibi büyük oyuncuların yanısıra, tavuk bacağı-sakatat gibi ürünleri de Çine satmayı başarabilen Kobiler pazarda mevcut. Fakat bunlar 2 elin parmağını geçmeyecek kadar az. Şanghay gibi, Çinin kalbi şehirde, 40 civarı Türk firması var. Bunların çoğuda, temsilcilik ofisi, yada Çinden Türkiyeye mal gönderen ticaret firmaları. Bana göre çok az! 300 milyonluk, para harcayan-batı hayranı bir kitleden bahsediyorum çünkü.

Şimdi gelelim işin can alıcı noktasına: Ama nasıl? a. Benim ürünümü-malımı alacak Çinli firmayı nasıl bulurum? Hadi buldum nasıl iletişim kurarım? Hadi iyi ingilizce bilene denk geldim, nasıl güveneceğim? Doğru! Hiç kolay değil, ama mümkün. Sizde malınızı Çine pazarlayabilirsiniz. Nasıl mı? Bir kere çok sabırlı olmalısınız, bu 1. kural.

Şirket sitemizde ve bu blogda daha önceleri, birtakım tavsiyelerde bulunmuştum. Bu sefer, kesin ve olmazsa-olmaz lardan bahs etmek istiyorum.

Herşeyden önce, güven ve kişisel ilişki Çinliler için çok önemlidir. Sonuç: Yüzyüze görüşmek gerekir. Buda ancak, Çindeki fuarlara katılmakla yada direkt firmalarla iletişime geçip, Çinde ziyaret etmekle mümkün. Bana göre bu bile yeterli değildir. Çünkü, numune getirdim-iyi fiyat ve şartlar sundum la bu işlerin olmadığı defalarca yaşanmıştır. İşler zamana kalır, unutulur, şanslı iseniz Çinli firma sizi Türkiyede ziyaret eder ve malınızı satma şansınız doğar. Fakat ilk şart: sabırlı olmak ve kişisel ilişkileri geliştirip, güven ortamı oluşturmak. Çince bilmek veya Çini bilen profesyonel elemanlar çalıştırmak işinizi %50 kolaylaştırır.

Diğer bir olmazsa olmaz, mutlaka Çinde bir temsilciliğiniz /ofisiniz olmalı. Çinli için önemli bir güven faktörü! Hiç olmazsa bizim gibi profesyonel ve Çinde yerleşik danışman firmalarla işbirliği yapmanızı tavsiye ederim. Şansınız %75-80 olur, gerisi de malınıza ve ikna kabiliyetinize kalmış.

Son bölümde bahs ettiğim yolu uygularsanız, 4 yıl gibi gerekli süreyi, 1 yıla kadar indirebilirsiniz. Sabrınıza ve malınıza güveniyorsanız, arayın görüşelim. Size de Çinde destek vermekten mutluluk, Türk mallarını burda görmekten gurur duyarız.

1 yorum: