Çarşamba

Cumhurbaşkanımız Çin'e Hoşgeldiniz



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyarette bulunmak üzere Çin'e geldi. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, bugün sabah saatlerinde Pekin'e indi.

Gül'ü, Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve diğer yetkililer karşıladı. Gül'e Çin ziyaretinde çok sayıda bakan'nın yanısıra iş dünyasından da çok sayıda isim eşlik ediyor.

Ziyaretin başlıca amacı, Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi. Görüşmeler kapsamında öncelilkle enerji konusu gündeme gelecek ve bu konudaki olası işbirliği alanları araştırılacak.

Çin'in küresel mali krize rağmen büyümesini % 7 seviyelerinde sürdürebilen ender ülkelerden biri olduğunu, büyük ticaret hacmiyle ticaret fazlası verdiğini ve dünyanın her tarafına büyük yatırımlar yaptığını anlatan Gül, ülkenin bilim ve teknolojide de çok büyük atılım içinde olduğunu belirtti.

Gül böyle bir ülke ile Türkiye'nin işbirliğinin önemine işaret etti, "Hala Türkiye ile Çin'in birbirlerini tam keşfedemedikleri kanaatindeyim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti, Türkiye'den Çin'e cumhurbaşkanı düzeyinde 1995 yılından bu yana yapılan ilk ziyaret.

1 yorum: