Salı

Dis ticaret terimleri sozlugu (U-V-W-Y-Z)

U.S.CONSULAR INVOICE: ABD Konsolosluk belgesi.Amerika'ya ithal edilmiş mallara gereken konsoloslukla ilgili belge.

UCP: "Unıform Customs and Practice for Dokumentary Credits" için kısaltma. Milletlerarası Ticaret Odası tarafından yayınlanan, uluslar arası ticaret için en sık kullanılan ödeme standardı. Akreditif ödemeleri gibi, taşımacılık ve bankacılık alanındaki yeni değişimleri güncelleyen yayın.

UFC: "Uniform Freight Classifications" için kısaltma. Taşımacılık standartları.

ULLAGE: Aleç. Konteynerin tam dolu olmadığında mevcut olan boş yer. Boş alan,içi sıvı dolu olan varil veya tanklarla doldurulamayacak alan.

UNCLAIMED FREIGHT: Alıcısı tarafından istenmeyen, soruşturulmayan veya teslim alınmayan yük.

UNDERCHARGE: Gerçek tutarından daha az ücretlendirmek.

UNIT LOAD: Birim yük. Paletlere,sandıklara yüklenen, taşınmaya hazır paketler, yükler.

UNIT TRAIN: Gidileceği yönü belirlenmiş ya da rotada yapılan değişikliklerde kullanılmak üzere belirlenmiş yaklaşık 100 adet vagon.

UNITZATION: Konsolidasyon. Palet gibi, birden fazla yükü toparlayıp tek parça haline getirmek.

UNLOADING: Boşaltmak. Gemideki malları indirmek.


V harfi:

VALIDATED EXPORT LICENCE: ABD'de "İhracat İzin Belgesi"

VALIDATION: Konşimentoyu onaylamak. Konşimentonun doğruluğunu kanıtlamak, belgelemek.

VANNING: Malın konteynere istiflenmesi.

VARIABLE COST: Değişken maliyetler. Fiyatların kısa zaman içinde yapılan faaliyetlere göre değişmesi. Örneğin kargoyu ülke sınırları içinde tren veya kamyonla ulaştırmayı içeren fiyatlar, bazı limanlardaki yapılan işler ve kısa süre için kiralanan teçhizatların masraflarındaki değişiklikler.

VENTILATED MANIFEST: Gemi manifestosu.Uluslararası taşıyıcı, geminin hem ayrıldığı hem de vardığı limanda mürettebatın ve içerdiği malların hakkında bilgi vermek zorundadır. Gemi gümrük beyannamesi konşimento numarası ile birlikte her yükleme ile ilgili çeşitli detaylar içerir.

VESSEL SUPPLIES FOR IMMEDIATE EXPORTATION: Malların gemiye, uçağa v.b. tek bir limandan, merkezden yüklenmesini ihracatında aynı limandan veya merkezden yapılmasını sağlayan gemi.

VIZ: "İsmen" anlamında Latince bir kısaltma. Ürünleri gümrük vergilerinde açık bir şekilde belirtmekte kullanılır.


W harfi:

WAR RISK: (Sigortacılıkta) Savaş Riski. Herhangi bir savaş durumunda mallarda olabilecek kayıpların sigortalanması.

WAREHOUSE: Depo. Yüklerin kabul edildiği, konsolidasyonun yapıldığı, sevk edildiği ve stoklandığı alan.

WAREHOUSE ENTRY: Depo giriş belgesi. Depoya yerleştirilen ithal edilmiş malları tanımlamaya yarayan belge. Görevi, mallar depodayken değil, dağıtım için depodan çıkartıldığında ve tüketilmeye başlandığı zaman vergilerini toplamaktır.

WAREHOUSE WITHDRAWAL FOR TRANSPORTATION (WDT): Gümrük antreposundaki ticari malların, yerine yeni gelen başka malların bir limandan diğer bir limana taşınması.

WAREHOUSE WITHDRAWAL FOR TRANSPORTATION EXPORTATION: Gümrük antreposundaki malların, bir limandan ihracat için başka bir limana ABD üzerinden vergi ödemeden taşınması.

WAREHOUSE WITHDRAWAL FOR TRANSPORTATION IMMADIATE EXPORTATION (WDEX): Gümrük antreposundaki malların, doğrudan vergi ödemeden ihraç edilmesinin sağlanması.

WAREHOUSING: Depolama.

WAYBILL (WB): Taşıma senedi, konşimento. Deniz taşımacılığında, taşımacılık hattı tarafından hazırlanan,harekete başlangıç noktasını, gidilecek yeri, rotayı, malı göndereni, alıcıyı, gemilerin tasvirini ve ulaştırma servisine uygulanan ücret miktarını gösteren bir belge. Bu belge beraber veya posta yoluyla acenteye gönderilir.

WEIGHT AND MESUREMENT: Navlunun ağırlığına ve hacme göre hesaplanması. Ölçü tonu; 40 feet3 yada 1 m3. Net ton ve eksik ton= 2000 Ibs Grosston/longton= 2,249 Ibs. Metrik ton,kilo ton= 2204,3 Ibs. Metreküp= 35,314 fit küp.


Y harfi:

YARD: Sınıflandırma, muayene ve depolama alanı.

YORK ANTWERP RULES OF 1974: 1994'te son değişiklikleri yapılan, özellikle avaryaya konşimento veya C/P hükümlerine görene şekilde hesaplanacağına ilişkin kurallar bütünü. Tarafların anlaşması ile bu kurallar uygulamaya alınmış olup uluslar arası bir zorlayıcılığı yoktur.



Z harfi:

ZULU TIME: Greenwich'e saat ayarı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder