Cumartesi

Çin'de sokağa atılacak paranız mı var? (1)

Şirketimizin web sitesinde, defalarca yazmamıza ve uyarmamıza rağmen, burada son bir defa, tekrar yazacağım. Uyarıların, Çin'den ilk defa ithalat yapmak isteyen girişimcilere, kılavuz olması dileğiyle!

Öncelikle, ithal edeceğiniz ürünü çok iyi bilmelisiniz. Yani tüm teknik özellik (spesifikasyon) bilgileri (ingilizce olarak) elinizde olmalı.
İkinci adım önaraştırmadır. Bir yandan gümrük mevzuatı araştırılırken, bir yandan da, ürünün Çin'deki fiyat durumu araştırılmalıdır. Nakliye masrafını da hesapladıktan sonra, bu ürünün size (tahmini) maliyetini bileceksiniz.

Bu ithalatın cazip olacağına kanaat getirdiniz ve gerçek araştırmaya hazırsınız. Gerçek diyorum, çünkü şu ana kadar ulaştığınız bilgiler "sanal"!

Gerçek araştırmayı yapabilmek için, ya Çine gelip üreticilerle yüzyüze görüşeceksiniz (mesela fuarlarda), yada Çin'de yerleşik satın alma şirketleriyle çalışacaksınız. Aslına bakarsanız, ne kadar da ingilizce bilseniz, Çine de gelseniz, mutlaka profesyonel desteğe ihtiyacınız olacaktır. Çünkü, sadece ingilizceyle, bu işleri başarabilmek mümkün değildir. Ayrıca Çin'de sizin adınıza çalışan bir çözüm ortağınızın olması, Çinli üreticiyi, her konuda daha dikkatli olmaya sevk edecektir. Bu nokta çok önemlidir.
(devamı bir sonraki yazımda)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder