Cumartesi

Çin'in Dış Ticareti Yeniden Yükseliş Trendinde



Küresel mali krizden olumsuz etkilenen Çin'in dış ticareti tekrar canlanmaya başladı ve ticaret hacmi 2 trilyon doları geçti.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Fu Zhiying, ülkenin güçlü ekonomik büyümesi için ticaret hacminin artmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Çin'in dış ticareti geçen yıl Ekim ayından itibaren üst üste 5 ay düşüş göstermişti. Ancak ticaret hacmi bu yılın Mart ayından itibaren artmaya başlamış ve üst üste beş ay artış kaydetti. Çin'in Temmuz ayında dış ticaret hacmi Haziran ayına oranla % 10 artarak 200,2 milyar dolar oldu.

Son artışlara rağmen dış ticaretteki artış hızı önceki yılara oranla düştü. Açıklanan son verilere göre, 2009'un ilk 7 ayındaki dış ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre % 20 oranında azalarak 1.14 trilyon dolar gerçekleşti. Çin'in en büyük ticaret ortakları Avrupa Birliği (AB), ABD ve Japonya'nın sıralaması değişmedi.

Mali gelir Temmuz’da 97 milyar oldu

Bu arada Çin'in mali gelirlerinin Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine oranla % 10,2 artarak 669,59 milyar yuan (97.96 milyar dolar) oldu. İlk 7 aydaki mali gelir de geçen yılın ilk 7 ayına oranla % 0,5 azalarak 4.067 trilyon yuan (yaklaşık 600 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

(Kaynak: Cihan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder