Pazar

Çin 2009 Değerlendirmesi

2009 Çin ticaretini ve ekonomisini tekrar hatırlayalım. 2008 de başlayan küresel kriz Çin'de kısa süreli tedirginliğe yol açsada, Çin hükümetinin 580 milyar $ lık teşvik paketiyle çok çabuk toparlandı.

Çin ihracatının nabzı olan Kanton fuarının, nisan-mayıs dönemi oldukça sönük geçsede, ekim-kasım döneminde, yabancı ithalatçılar 100 milyar $ lık alım yaptı.

Hükümetin teşvik paketi büyük oranda inşaat ve ulaşım alanına verildi. Şanghay Expo, Macau-Hongkong köprüsü ve Wuhan-Guangzhou süper hızlı tren (350km/h) hattı gibi, dünya çapında yankı uyandıran projelere imza atıldı.

Kazakistan ve Özbekistanla ortak doğal gaz hattı ve Afrika'dan petrol alımı için önemli anlaşmalar yapıldı.

İhracatın düşüş göstermesine rağmen, ithalatın da azalmasıyla, küresel krize rağmen, dış ticaret fazlası verdi ve % 8,5 oranında büyüdü.

Ülkemiz Türkiyeyle ticari ve ekonomik gelişmeleri hatırlayacak olursak. Küresel krizin etkisiyle Çin'den ithalat %30 civarında düştü. Buna karşılık ihracat artış gösterdi.

Bu artışda, dış ticaret'ten sorumlu devlet bakanı Zafer Çağlayan'nın çabaları göz ardı edilemez. Üzücü Ürümçü olayları sonra gerilen ikili ilişkileri, hem siyasi hem ekonomik olarak yoluna sokmayı başardı. Defalarca Çin'e geldi, Pekin'de Karma Ekonomik Toplantıları ve Şanghay'da Çin-Türk İş Forumunu düzenledi. Bu çabalar sonucunda, bu aralar Çin ticaret bakanı heyetiyle ülkemizde temaslarda. Karşılıklı anlaşma hacminin 1 milyar $ ı aştığı söyleniyor. Bunlar, 2009 daki doğru girişimlerin sonuçlarıdır.

Toparlayacak olursak, 2009 yılı, Çin - Türk ikili ticaret olarak, krize rağmen gelecek için umut vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder