Çarşamba

Çin den Güneş enerjisi - Fotovoltaik paneller - Güneş pilleri



Çin, güneş enerjisi sistemleri konusunda, dünyanın en önemli ülkesidir. Almanya başta olmak üzere, birçok batılı ülkeler, solar panel ihtiyaçlarını Çin den gidermektedirler. Ülkemizin, özellikle ege ve akdeniz bölgesinin, yıllık 2000 saat güneş aldığını düşünürsek, Türkiyedeki girişimci ve yatırımcıların da Çin pazarına yönelmeleri kaçınılmaz olacaktır.
Bu noktada, devletimizin vereceği teşviklerde, önemli bir tetikleyici olarak, önplana çıkmaktadır. Kulislerde konuşulan kw başı 0.25 Euro ve 10 yıllık alım garantisi, pek cazip olmayacaktır. Avrupada bu rakamlar 0.45 ve 15 yıla kadar çıkmaktadır. Dolayısıyla, yatırımın geri dönüşü, 5-7 yılda olabilmektedir, ki bu oldukça cazip. Umarım devletimiz, avrupadaki emsallerine yakın rakamlar sunar, çünkü ülkemiz gerçekten güneş enerjisi için çok uygun konumda.


Güneş enerjisinden elektrik üretip, devlete satmanın, ne kadar karlı ve temiz bir iş olduğunu, kısa bir örnek vererek yazımızı bitirelim.

10 dönümlük araziye 1 MW lık bir güneş tarlası, 4.000.000 Euroya mal olmaktadır. Farz edelim, devlet 0.35 Euro ve 10 yıl alım garantisi veriyor. 1 Mega Wattlık tesisin yıllık getirisi 700.000 Euro, yatırımın geri dönüşümü 6-7 yıl olur. Güneş panelleri 25 yıl garantili ve sigortalıdır.

Şirketimiz, anahtar teslim güneş tarlaları kurmaktadır. Üreticimiz olan Çin-Japon firmasının, İspanya, Almanya, İtalya gibi ülkelerde referansları mevcuttur. Daha fazla bilgi için bizimle irtibata geçin.

2 yorum:

  1. bu fikir oldukça yeni ve ilginç.. peki örneği biraz daha çeşitlendirebilir miyiz acaba.. mesela daha küçük bir işletme açtığımızda durum ne olacaktır. en azından verdiğiniz 4 000 000 milyon euro luk yatırımın yerine 100 000 euroluk birşey olsa ne olur.. bu durumda karlılık ne durumda. geri dönüşüm ne zamanda sağlanır acaba..

    YanıtlaSil
  2. Butun hesabi 40 a bolun, oranlar aynidir, fakat 500kw (yani yarim megavata) a kadar devlet isletme ruhsati almayacak. Bu da bi avantaj olsa gerek.

    YanıtlaSil